måndag 21 september 2009

Kulenovic-muséet



Som ju väl alla intresserade vid det här laget bör ha förstått handlar CKRMs blogg inte enbart om cykling utan är också alltid grymt på tårna i den kulturella sfären. Därför kan jag inte motstå att nämna något om det faktum att min födelsestad Karlskrona nu har fått ett nytt konstmuseum av klass - weltklass närmare bestämt. Nedan ett citat hämtat från Sydnytt som förklarar saken närmare, och missa inte klippet ovan där vi får träffa den sköne bosniern som startat det hela - han viker inte en tum.

/Capitano
------------
Rizah Kulenovic identifieras av de flesta karlskronabor som pizzabagare men han har själv helt andra anspråk. Rizah Kulenovic beskriver sig som huvudman i en stor och stolt gammal bosnisk släkt som samlat ovärderliga konstskatter genom århundradena.
Det sägs vara målningar av mästare som Raphael, Van Gogh och Rembrandt, och så då huvudnumret i museet, Leonardo da Vincis mytomspunna verk Jesu födelse, givetvis helt ovärderlig.
Men nu är det ju inte alla som är säkra på att föremålen i Kulenovics samling är äkta.
Oavsett alla experter som avfärdar Rizah Kulenovics samling: det lär komma besökare till den unika miljön fyra meter under Karlskrona stortorgs gatstenar. Det här inser också Karlskrona kommun som tagit satsningen under sitt beskydd. På kommunens hemsida berättas om satsningen. Där får man bland annat veta att samlingen verkligen är unik och att den är 500 år gammal. Att berätta för turisterna om debatten kring hur äkta konstverken är, det tänker man däremot inte göra.
Och för ägaren själv är det helt oviktigt att ens försöka få äkthetsintyg från oberoende experter. Verken talar för sig själv, helt enkelt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag köper gärna hans begagnade bil!

Pontus sa...

haha, han va ju råskön!