tisdag 21 oktober 2008

Karelsk gurksoppa


Receptet på Karelsk gurksoppa kommer ursprungligen från en kokbok författad av Ingmar Björkstén (vilken har jag ingen aning om, han skrev tydligen några stycken och även en hel del övrig, icke-kulinarisk litteratur). Tydligen var han också en av Sveriges första TV-kockar. För den som händelsevis är intresserad kan tilläggas att han dessutom var Svenska Dagbladets kulturchef 1981-1991 samt kulturråd vid den svenska ambassaden i Washington 1991-1996. En mångsidig herre med andra ord. Ingmar befinner sig sedan 2002 i dom sälla jaktmarkerna men hans soppa lever vidare och det tackar vi för.

Här följer receptet:

4 personer
Tid: cirka 20 minuter

1 gul lök
3 ättiksgurkor
1 msk smör
4 vitlöksklyftor
1 gurka (dvs. vanlig hederlig slanggurka)
1 tsk basilika (färsk går naturligtvis lika bra fast då tar man mer, typ en näve eller två. Basilika är gott!)
1 krm vitpeppar
1 liter köttbuljong på tärning (det går lika bra med grönsaksbuljong om man vill vara snäll mot gäster som ogillar att äta djur)
2 tsk mineralsalt (snobbigt, vanligt salt funkar lika bra)
2 dl smetana; alt. crème fraiche; alt gräddfil (jag tog gräddfil, smetana är den ryska varianten som ju så klart bör användas om man vill vara riktigt karelsk; om det gör någon skillnad i smak vet jag inte)

Skala och finhacka den gula löken, finhacka ättiksgurkorna och fräs dem i smör-som inte brynts!-i en soppkastrull. Pressa vitlöken över, skala, kärna ur och finhacka gurkan och häll den i kastrullen tillsammans med mortelstött (alt. hackad) basilika, nymalen vitpeppar och kött/grönsaksbuljongen. Rör om och låt soppan sjuda cirka 10 minuter. Smaka av soppan med (mineral)salt och vispa ner smetana eller något av övriga alternativ.

Antingen serverar man soppan rykande het direkt eller kör man den i mixer och hettar därefter upp den på nytt innan den serveras, gärna med svindyra ostkex från Möllans ost som en charmig expedit tyckte jag skulle slå till på.

Eller så gör man som jag; gör soppan dagen innan, låter det hela gotta till sig i kylen över natten och mixar och hettar upp dan efter.

Väl bekomme!

2 kommentarer:

hogstasovjet@ckrm.nu sa...

Jag kan garantera att gurkan som sådan här verkligen kom till sin rätt. Möcke gott!

/C

Snarkus sa...

Tjena! Ni har väl inte missat att Pista Malmoë arrangerar LUSSEKATTEN den 6/12?? Vi räknar med er, och om ni inte vill köra fixed så är ni hjärtligt välkomna iallafall!